Over Lichtenvoorde


Over Lichtenvoorde
Lichtenvoorde behoort tot de gemeente Oost Gelre in de Gelderse Achterhoek. De geschiedenis van het dorp begint circa 1277. Gieselbert van Bronckhorst bouwt in die tijd Burcht Lichtenvoorde bij een gemakkelijk doorwaadbare plaats (“lichte” en "voorde") in het centrale bekengebied. 

Buurtschappen en havezaten
Lichtenvoorde maakt in die tijd deel uit van de Heerlijkheid Borculo, een gebied zo groot als nu de gemeente Berkelland, maar dan zonder Ruurlo. Het bestaat dan uit de b­uur­schappen Vragender, Lichtenvoorder Bosch, Lievelde en Zieuwent, plus de havezaten, Tongerlo en Harreveld. 

Hertogdom Gelre
De heerlijkheid Lichtenvoorde behoort sinds 1397 aan de graven van Bronkhorst. Gisbert II draagt de leenheer­schappij van de heerlijkheid in 1406 over aan het prinsbisdom Münster. Het geslacht Bronkhorst sterft in mannelijke lijn uit. Daardoor komt heerlijkheid door een uitspraak van het Hof van Gelre in 1615 weer in handen van het hertogdom Gelre en de graafschap Zutphen. 

Persoonlijk bezit Oranjes
Stadhouder Willem V, Prins van Oranje, koopt bij akte op 27 december 1776 de heerlijkheid Lichtenvoorde. Tot aan de Bataafse Revolutie in 1795 blijft het persoonlijk bezit van de Oranjes. Prinses Beatrix draagt nog steeds de titel 'Vrouwe van Lichtenvoorde'. 

Stadsrechten
Lichtenvoorde wordt in oude akten stad genoemd. Er is echter geen datum bekend waarop stadsrechten zijn verleend. Lichtenvoorde is altijd wel als een stad omgracht en verdedigbaar geweest. 

Rooms-katholieke gemeenschap
Lichtenvoorde behoort geruime tijd tot het bisdom Münster. Ondanks de calvinistische invloed door de Staatse overheid blijft het een rooms-katholieke gemeenschap. 

Keienslöppers
Op de Markt van Lichtenvoorde staat een zwerfkei van ruim 20.000 kg. Het verhaal gaat dat 99 Lichtenvoordse schoenmakers die de kei in 1874, ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van koning Willem III, vanuit het Vragenderveld naar het centrum sleepten. Hemelsbreed een afstand van ongeveer vier kilometer. 

De eerste en tweede leeuw
Aan dat gesleep dankt Lichtenvoorde haar bijnaam "Keistad" en heten de inwoners "Keienslöppers" (Keislepers). Bovenop de kei zit tegenwoordig een stenen leeuw, ontleend aan het wapen van de heren van Bronckhorst. Oorspronkelijk was het een liggende versie. Die werd in 1897 vervangen door een zittende met het wapen van Lichtenvoorde onder de voorpoot. Dat gemeentewapen kreeg Lichtenvoorde op 28 september 1891 en verbeeldt een leeuw en een burchttoren.

Derde leeuw
De tweede leeuw is medio jaren 60 verweerd en door vandalisme beschadigd. De gemeente Lichtenvoorde geeft dan aan beeldhouwer Ebner uit Bocholt opdracht een nieuwe te maken. Op 15 oktober 1966 heeft Lichtenvoorde haar derde leeuw mét het gemeentewapen.

Oost Gelre nieuwe gemeente
Lichtenvoorde is samen met de kernen Harreveld, Lievelde, Vragender en Zieuwent - met uitzondering van de periode 1798 en 1811 - altijd zelfstandig geweest. Daar komt op 1 januari 2005  een einde aan. Dan voegt het Rijk de gemeente samen met Groenlo en het dorp Mariënvelde (gemeente Ruurlo). De officiële naam van de nieuwe gemeente wordt: "Groenlo" en de officieuze "Groenlo-Lichtenvoorde". Per 19 mei 2006 wordt het definitief gemeente Oost Gelre.

Centrumactiviteiten
Lichtenvoorde heeft sinds voorjaar 2011 een compleet vernieuwd centrum met op de Markt gezellige horecagelegenheden. Het dorp trekt sinds die tijd veel bezoekers uit de regio.

Gratis parkeren in het centrum
Alle winkels zijn doorlopend geopend en gemakkelijk te bereiken vanaf de GRATIS parkeerplaatsen rondom de markt. Er zijn bekende ketens en verscheidene modewinkeltjes, bakkers, boetieks, speciaalzaken en elektronicazaken. In de Dijkstraat is elke zaterdag een gezellige warenmarkt.

Gratis WiFi
Sinds juni 2013 heeft Lichtenvoorde gratis WiFi op de markt en in het Wentholtpark. Dit is nog vrij uniek in Nederland. Veel, zelfs grote, steden bieden deze handige, gratis service nog niet aan bezoekers.

Royale terrassen
In de zomerperiode verleiden royale terrassen menig bezoeker tot nuttigen van een lekker kopje koffie, drankje, heerlijke lunch of diner in de buitenlucht. 

Evenementen
Lichtenvoorde is een echte evenementengemeenschap. De promotie slogan ‘Passie voor plezier’ is niet zomaar uit de lucht komen vallen. In Lichtenvoorde is altijd wat te doen. Mede door de unieke samenwerking tussen gemeente, retailondernemers en horeca. De bekendste evenementen zijn het Bloemencorso en de Zwarte Cross. Daarnaast zijn er talloze andere activiteiten die zorgen voor een bruisend centrum.

Bloemencorso
Bekend is Lichtenvoorde van oudsher door het jaarlijks terugkerende dahliacorso. Elke tweede zondag in september trekken de mooiste praalwagens door het dorp. Tienduizenden bezoekers zijn hier elk jaar weer getuige van. Het corso is tevens het startschot voor de jaarlijkse, driedaagse kermis.

Zwarte Cross
Wordt van 2003 tot en met 2006 in Lichtenvoorde nog jaarlijks het Arrow Rock Festival gehouden. Vanaf 2006 is het de Zwarte Cross die in de Schans rock en pop ten gehore brengt. Het evenement trekt in drie dagen bijna tweehonderdduizend bezoekers en is hiermee het snelst groeiende evenement in Europa.


Interessante links

Meer dan welk ander communicatiemiddel dan ook biedt internet mogelijkheden om uw organisatie op een dynamische en actuele manier te presenteren. Door de combinatie van (bewegend) beeld en geluid kunt u via internet laten merken wie of wat u bent, maar ook hoe u bent en hoe u dagelijks verandert. U kunt zowel de ziel als de verschijning van uw bedrijf, stichting of vereniging neerzetten. Niet voor niets hebben we onze onderneming I Xpression genoemd; twee woorden dus eigenlijk: I en (E)xpression. Internet biedt u de kans zichzelf te presenteren, u uit te drukken. U bent virtueel zelf aanwezig bij de bezoekers van uw site.
De achttiende editie wordt gehouden van vrijdag 25 juli tot en met zondag 27 juli 2014 op het bosrijke festivalterrein De Schans in Lichtenvoorde. Jong en oud viert samen feest op de Zwarte Cross en dat is duidelijk te zien aan het muziek- en theateraanbod op de vele verschillende festivalweides.
In het weekend van 5 en 6 juli 2014 staat Lichtenvoorde in het teken van de jaarlijkse Zomermarkt. De winkels zijn geopend, aangevuld met circa 170 gezellige marktkramen. Op diverse podia vindt u live-muziekoptredens (bands, orkest, koor, etc.), dance en kindertheateractiviteiten. De toegang is geheel gratis. Het Bloemencorso Lichtenvoorde presenteert in de bovenzaal van Restaurant De Leeuw in Lichtenvoorde haar nieuwste maquettes. Deze mini corsowagens geven u alvast een impressie van het écht werk dat op zondag 14 september aan u voorbij trekt.
Ruim 3,5 miljoen dahlia’s sieren 18 grote corsowagens en tientallen kleine corsowagens. Op zondag 14 september 2014 kent het Bloemencorso haar 85e editie. Een groot deel van deze dahlia’s worden door de corsogroepen zelf verbouwd op velden rondom Lichtenvoorde. Er is dan ook een mooie dahliafiets/wandelroute uitgestippeld die in juli/augustus langs de velden leidt. Zin in een weekendje Lichtenvoorde? De stichting Bloemencorso Lichtenvoorde heeft een speciaal 3 daags corso hotelarrangement samengesteld. Meer informatie hierover op de website van het Bloemencorso Lichtenvoorde.
Vier het Oranjefeest met ons mee in Lichtenvoorde op Koningsnacht (vrijdag 25 april 2014) en Koningsdag (zaterdag 26 april 2014). Het Comité Orange Lichtenvoorde organiseert de avond voorafgaand aan Koningsdag een swingend programma. In allerlei kroegen spelen vanaf 21.00 uur diverse bands en dj's. Op Koningsdag zelf gaat de dag om 10.30 uur van start met een gezellig kinderprogramma. Ook de rest van de dag mogen leuke optredens in het centrum van Lichtenvoorde niet ontbreken. We feesten gewoon door tot in de vroege uurtjes!
Het laatste nieuws en bekendmakingen voor inwoners van de gemeente Oost Gelre.
Lokale ondernemers presenteren jaarlijks aan het einde van de zomer hun nieuwste lekkernijen en producten in een grote tent op de markt in het centrum van Lichtenvoorde. Tussen 13.00 en 20.00 uur kunnen bezoekers naast 'proeven'ook genieten van demonstraties, optredens en oude landbouwwerktuigen.

Route

Zo komt u gemakkelijk in Lichtenvoorde

Gratis parkeren in het centrum van Lichtenvoorde
Lichtenvoorde kent een gezellig winkelcentrum en een bruisend uitgaansleven. U kunt op diverse plekken in het centrum parkeren. Helemaal gratis!
* Plattegrond Lichtenvoorde
* Openbaar vervoer routeplanner

Routebeschrijving

Vanuit de richting Enschede

 • Ga naar de N18
 • Via Haaksbergen, Eibergen en Groenlo naar Lichtenvoorde.
 • Na Groenlo: bij de tweede verkeerslichten linksaf. (Richterslaan).
 • Volg deze weg tot bij de eerste rotonde en sla daar rechtsaf (Esstraat).
 • Op de tweede kruising linksaf en u bent in het centrum van Lichtenvoorde.

Vanuit de richting Arnhem

 • Ga via de A12 richting Oberhausen.
 • Neem bij knooppunt Ouddijk de afslag Enschede, de A18.
 • Aan het eind van de snelweg rechtsaf richting Enschede, de N18.
 • Volg de N18.
 • Sla bij de verkeerslichten bij Lichtenvoorde rechtsaf (Zieuwentseweg).
 • Weg volgen, wordt na 350 m Raadhuisstraat.
 • Na 400 m kruising met de Varsseveldseweg oversteken,
 • U bent in het centrum van Lichtenvoorde

Vanuit de richting Ruurlo

 • Rij vanuit Ruurlo richting Lichtenvoorde via de N312.
 • Ga bij de verkeerslichten bij Lichtenvoorde rechtdoor de Zieuwentseweg op.
 • Weg volgen, wordt na 350 m Raadhuisstraat
 • Na 400 m kruising met de Varsseveldseweg oversteken,
 • U bent in het centrum van Lichtenvoorde

Vanuit de richting Aalten

 • Rij vanuit Aalten richting Winterswijk via de Ringweg (N318).
 • Sla bij de verkeerslichten links af de Hamelandweg (N313) op, richting Lichtenvoorde.
 • Neem na ongeveer 5 km op de rotonde de tweede afslag (Groten Bos, die overgaat in Aaltenseweg)
 • Volg deze weg tot de volgende rotonde en neem daar de derde afslag (Richterslaan)
 • Neem op de volgende rotonde de derde afslag (Esstraat).
 • Op de tweede kruising linksaf en u bent in het centrum van Lichtenvoorde.

Vanuit de richting Winterswijk

 • Volg vanuit Winterswijk de N 312 richting Lichtenvoorde.
 • Sla na het passeren van de komgrens van Lichtenvoorde na 200 m. rechtsaf de Dieselstraat in.
 • Sla na 200 m linksaf de Edisonstraat in.
 • Rij op de rotonde rechtdoor de Richterslaan in.
 • Neem op de volgende rotonde de derde afslag (Esstraat).
 • Op de tweede kruising linksaf en u bent in het centrum van Lichtenvoorde.Colofon


Dit is de officiële website van bedrijvig Lichtenvoorde, dynamisch centrum van de Oost Achterhoek, met informatie over winkelen, uitgaan en evenementen.

 

 

De website www.lichtenvoorde.nl is een initiatief van :

© Stichting Promotie Lichtenvoorde - 2012
Disclaimer


Stichting Promotie Lichtenvoorde is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, met uitsluiting van alle informatie van derden. Wij doen er alles aan de website actueel, informatief en correct te houden. Komt u iets tegen dat niet klopt of is verouderd, laat het ons dan via e-mail direct weten: info@lichtenvoorde.nl
Bij voorbaat dank voor uw reactie.