Bach in Zieuwent

Bach in Zieuwent

Wanneer we naar de strenge blik van Johann Sebastian Bach kijken geschilderd door Elias Gottlieb Haussmann toen Bach 63 jaar oud was veronderstellen wij een serieuze componist. Zeker wanneer we naar zijn religieuze werken zoals de Matthäus Passion, Johannes Passion, zijn Cantates of de Hohe Messse luisteren ervaren we doorwrochte composities met veel diepere lagen die we naar herhaaldelijk luisteren pas ontdekken. Toch is het slechts één kant van zijn karakter. Bach’s leven in Leipzig van 1723 tot aan zijn dood in 1750 kenmerkte zich door het schrijven van voornoemde werken. Maar vanaf  1729 , zes jaar na zijn aankomst in Leipzig , komt Bach in een nieuwe fase. Bach nam de leiding op zich van Collegium Musicum , een orkest bestaande uit zo’n 40 Musici , veelal muziekstudenten , professionele musici en goede amateurs. Dit orkest speelde bij openbare gelegenheden, feesten en gaf wekelijks concerten in koffiehuizen(winter) en tuinen ( zomer ) . Bach verlegde de aandacht van kerkmuziek naar wereldlijke werken. Bach keerde bij het componeren min of meer terug naar de periode toen hij Kapelmeister was aan het hof van Leopold Anhalt-Köthen ( 1717 – 1723) In deze periode schreef hij voornamelijk instrumentale muziek.

Tijdens het Bachweekend wil Paaspop Klassiek deze kant van Bach benadrukken, niet de ernstige kerkmuziek maar zijn instrumentale  werken voeren de boventoon. Geen muziek ter verheffing van God, maar galante muziek voor aan het hof of openbare concerten (Leipzig kende driemaal per jaar jaarmarkten die enkele weken duurde, tijdens die weken speelde het Collegium Musicum op dinsdag en vrijdag van 20:00 – 22:00 uur openbare concerten), maar ook bij officiële gelegenheden traden zij op.

Bach’s leven lang gewijd aan God kreeg in zijn compositorisch leven een nieuwe wending. Wereldlijke cantates en werken voor orkest voerden nu de boventoon.

Tijdens het Bachweekend opent Dennis Vallenduuk met de beroemde orgeltoccata in d mineur. Hoewel het orgel in de Werenfridus geen barokorgel is zullen Dennis en het Eggertorgel Bach recht doen in dit fantastisch en imposant werk.

Bert Natter geeft een lezing over de gebeenten van Johann Sebastiaan Bach. Bach werd in een algemeen graf begraven: zijn de gebeenten die nu in het graf van de Thomaskerk begraven liggen echt die van Bach??

Rémy Baudet en Edoardo Valorz spelen op authentieke instrumenten werken uit begeleid en onbegeleid vioolrepertoire . Bach kende twee periodes waarin hij series van zes sonates en partita’s schreef en bleef er zijn hele leven aan werken. Zes komt bij Bach vaak voor, het getal 6 staat namelijk voor het perfecte getal.

Op zaterdagavond speelt ensemble La Sorpresa o.l.v. Francois Fernandez samen met Yun Kim het prachtige dubbelconcert in D mineur en klinken de Brandenburgse concerten III en V die Bach in 1721 opdroeg aan Christiaan Ludwig Markgraaf van Brandenburg en wie zou Air uit de derde orkestsuite in een live uitvoering willen missen?!

Op zondagmorgen in het Witte Paard een uitvoering van de Kaffee-Kantate door drie solisten en ensemble La Sorpresa in een geënsceneerde uitvoering waarbij het Witte Paard wordt ingericht als ware het Kaffeehaus Zimmerman waar Bach graag en veel kwam. De ernstig kijkende Bach van schilder Hausmann had een zeer bourgondische kant die we niet gauw van hem verwachten maar waar hij zich graag aan overgaf.

Op zondagmiddag dan nog 2 soloconcerten. De jonge celliste Ella van Poucke opent haar concert met het meest gespeelde cellowerk dat er bestaat: de eerste cello suite in G majeur. De Prelude uit deze suite is zeer vermaard en wordt ook als achtergrond bij films en documentaires gebruikt. Ella verrijkt haar concert met de cello suites twee en vijf. De prachtige akoestiek van de Werenfriduskerk zal haar zeer welgezind zijn.

Tot slot speelt pianist Laurens de Man de Goldbergvariaties voor pianosolo. Dit voor pianisten geliefde werk bestaat uit een Aria (een lieflijke sarabande) en 25, zoals Bach noemde veranderingen (variaties) ter verstrooiing van het gemoed.

Dit gemoed beheerst het muzikale weekend “Bach in Zieuwent” op 3 en 4 september.

Locatie:
St Werenfriduskerk
Dorpsstraat 41, 7136 LG Zieuwent

Ticketprijzen :

PASSE-PARTOUT WEEKEND €70,-
DAGKAART ZONDAG €40,-
DAGKAART ZATERDAG €40,-
LAURENS DE MAN (Zon, 16:00,kerk) €15,-
ELLA VAN POUCKE (Zon, 14:00, kerk) €15,-
KAFFEECANTATE (Zon, 11:30, café) €15,-
LA SORPRESA, FRANÇOIS FERNANDEZ, YUN KIM (Zat, 20:00, kerk) €25,-REMY BAUDET en EDOARDO VALORZ (Zat, 16:30, kerk) €15,-

Tickets verkrijgbaar via: https://bachweekend.eventgoose.com/

In de buurt