Gelderse Molendag

Gelderse Molendag

Het Gilde voor Vrijwillige Molenaars bestaat dit jaar 50 jaar. In Gelderland wil het gilde dit feit luister bijzetten door een Gelderse molendag te organiseren. Een dag waarop de Gelderse molens hun deuren openen voor alle geïnteresseerden. Deze dag is op zaterdag 26 november. De opening van de Gelderse molendag zal verricht worden door de gedeputeerde van de provincie Peter Drenth. Door het onthullen van de Gelderse molenvlag zal hij de dag officieel openen. Dit zal gebeuren op molen de Hermien in Harreveld om 8.45 uur.

De molenaars en vrijwilligers ontvangen belangstellenden jong en oud, met open armen op deze feestelijke dag. Bezoekers krijgen een rondleiding met enthousiaste uitleg over de molen en de historie. Wat heeft er nu eigenlijk voor gezorgd dat de molen is uitgegroeid tot ons nationale symbool? En waar werden de molens allemaal voor gebruikt?
Natuurlijk voor het vermalen van graan voor het brood, maar de molens pompten ook het land droog, zaagden het hout voor de scheepsbouw, sloegen olie uit zaden en nog veel meer. Hier kan de molenaar alles over vertellen.
Op deze molendag valt er van alles te beleven en te zien. Bij een harde wind kunnen de wieken draaien met een snelheid van meer dan 100 km per uur. En het draaien van de houten raderen die puur op kracht van de wind of het water worden aangedreven is al een belevenis op zich. Het is daarnaast mooi om te zien dat een molen geen batterijen of stekker heeft en al eeuwenlang op dezelfde duurzame manier functioneert.

In het kader van het gouden jubileum vindt er ook een bustocht plaats langs een aantal molens in de provincie. Een gezelschap vanuit de Molenfederatie Gelderland en het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Gelderland reist rond om een aantal molens in het zonnetje te zetten. In elke windstreek wordt één molen bezocht. Start en finish zijn bij Hermien in Harreveld.
De meeste molens in Gelderland draaien wekelijks en zijn dan ook meestal open voor bezoek. Loop daarom gerust eens binnen bij een molen in uw buurt als u de wieken ziet draaien.
Meer info, vrijwilliger of molenaar te worden? vrijwilligemolenaars.nl

Molen Hermien Harreveld

In de buurt