Expositie prehistorische archeologie en grafheuvelexpositie Museum de Scheper Eibergen

Expositie prehistorische archeologie en grafheuvelexpositie Museum de Scheper Eibergen

Museum de Scheper, archeologisch pareltje in de Achterhoek

Opening vernieuwde afdeling prehistorische archeologie en grafheuvelexpositie

Al meer dan 40 jaar is Museum de Scheper in het centrum van Eibergen een begrip in de Achterhoek als een bijzonder streekmuseum, maar het trekt ook bezoekers uit het hele land. Het museum vertelt een uitzonderlijk compleet verhaal over de geschiedenis van Eibergen en de Achterhoek, van het meest verre verleden tot in onze tijd.
Sinds 1999 is het museum gehuisvest in een statige villa aan de Grotestraat.
De tijd staat echter niet stil en een museum moet zich blijven ontwikkelen. Daarom werd in 2015 begonnen met een uitgebreid programma om het museum geheel te moderniseren.

Een belangrijke vernieuwing bestaat uit de herinrichting van de afdelingen geologie en archeologie. Deze afdelingen herbergen enkele van de topcollecties van De Scheper, met daarin vondsten van landelijke betekenis.
Bij de inrichting wordt de prehistorie gepresenteerd aan de hand van verschillende thema’s als de ijstijden, prehistorische technologie en de prehistorische grafcultuur. Daarnaast zijn twee buitengewone onderdelen aan de afdeling toegevoegd.
De eerste daarvan is een opstelling die laat zien hoe archeologen opgraven, hoe ze wat ze vinden vastleggen en hoe met die informatie het verleden wordt gereconstrueerd. Daarbij kan een hele opgraving digitaal worden gevolgd.
De tweede bijzonderheid is het Scheperlab. Dit is een nagebouwde werkplek van een archeoloog waar de bezoeker zelf kennis kan maken met een aantal archeologische technieken.

Tegelijk met de opening van de vernieuwde afdeling prehistorie opent Museum de Scheper een bijzondere expositie (13 juli t/m 26 november) over de prehistorische grafheuvels en urnenvelden rondom Eibergen. Op de tentoonstelling kan de bezoeker zien hoe de prehistorische mensen hun overleden dierbaren aan de aarde toevertrouwden en eerbied toonden met giften en opmerkelijke grafmonumenten.

Aan het begin van de 20ste eeuw werd een deel van de urnenvelden opgegraven door archeologen van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Speciaal voor de tentoonstelling in Museum de Scheper zijn deze urnen uit het depot gehaald en eenmalig allemaal bij elkaar te zien op deze expositie in Eibergen.
www.museumdescheper.nl

In de buurt