Parels uit het depot in Museum De Scheper Eibergen

Parels uit het depot in Museum De Scheper Eibergen

Tondeldoos, lampetstel, telraam, schuier, strijkbout worden ook in onze 21e eeuw nog door iedereen gebruikt onder een andere naam, wel of niet elektrisch of elektronisch geworden: aansteker, wastafel, rekenmachine, borstel en strijkijzer.

Met de komst van de lucifers verdween het gebruik van de tondeldoos in het begin van de 20e eeuw, waarna in de loop der tijd de lucifer zijn eerste plaats weer verloor aan de aansteker.

Lampetkannen en stellen zijn in antiekwinkels in ruime mate te vinden, vanaf de 16e eeuw in gebruik omdat er geen stromend water in de slaapkamer was. De naam lampet betekende toen waterkan.

Overal ter wereld is het telraam (ook wel rekenrek of abacus genoemd) vervangen door rekenmachines die steeds geavanceerder worden. Bijna overal, want in sommige landen wordt bij het lager onderwijs nog een telraam gebruikt om kinderen spelenderwijs te leren rekenen. De schuier is een Oudnederlands woord voor borstel en de strijkbout werd vroeger op de kachel gezet om te kunnen strijken. Nu heet het strijkijzer en wordt het warm door elektriciteit.

 

Het depot van museum de Scheper is een echte schatkamer. Het museum heeft een selectie gemaakt van de mooiste objecten en onder de naam Parels uit het depot worden deze schatten tussen 1 november en 29 februari tentoongesteld.

Deze expositie heeft een groot nostalgie gehalte en zal bij veel bezoekers herinneringen oproepen hoe het vroeger was.

In de buurt