Droebels bekijken onder leiding van een gids en genieten van verhalen over historie, cultuur en natuur van Zieuwent.

Op afspraak.
Start: Het Witte Paard, Dorpsstraat 49, 7136 LG Zieuwent.
Prijs: € 5.- per persoon
Aanmelden via 06-53121736

In het Zieuwentse landschap vallen al snel de groepjes boerderijen op, omgeven door uitgestrekte weilanden. Ze worden droebels genoemd. Het woord ‘droebel’ betekent: iets dicht op elkaar, een groepje, een kluwen. Het huis van de stichter is het stamhuis en latere bebouwing is familiegerelateerd.
Al in 1059 wordt er gesproken over Syenwede. Dit betekent zoveel als laaggelegen weide of bos.
Rond 1600 bestond Zieuwent uit circa veertig verspreid liggende groepjes boerderijen met bouwland, de droebels, en de weilanden ertussen. Ook nu nog kunnen we enkele van deze droebels herkennen in het landschap. Helaas niet meer alle droebels, want veel is er veranderd in de loop der tijden. Momenteel kunnen we nog 21 droebels herkennen in Zieuwent en in het buurdorp Mariënvelde, dat vroeger Achter Zieuwent heette. Onder meer: De Platveute, de Wopereis en ’t Hoenderboom. Uit deze laatste droebel is het dorp Zieuwent ontstaan.
Naoberschap.
Een droebel was een buurtschapje op zich. Naoberhulp was het hoogste goed. En ook nu nog is naoberhulp een begrip dat ingebakken is in de mentaliteit van de Zieuwentse bevolking.

De gids stopt onderweg en vertelt over de geschiedenis van die bepaalde droebel.

Fietstocht o.l.v. gids in Droebeldorp Zieuwent

Dorpsstraat 49
7136 LG Zieuwent