Stadsboerderij Grolle

Stadsboerderij Grolle: geschiedenis van Groenlo

Het museum Stadsboerderij Grolle in de Notenboomstraat in het centrum van Groenlo, dateert van 1623. Het is een zeer gaaf voorbeeld van een vroeg 17e-eeuwse stadsboerderij, de enige in Groenlo en verre omgeving. Hoewel de toog uit 1623 afkomstig is uit een ander pand, is het geheel een zeer fraai en historisch belangwekkend gebouw. En is de boerderij een deel van de identiteit van de stad en zijn bewoners.

De Stadsboerderij wil mensen samenbrengen rond de geschiedenis van Groenlo.

Het museum Stadsboerderij Grolle in het centrum van Groenlo, dateert van 1623. Het is een zeer gaaf voorbeeld van een vroeg 17e-eeuwse stadsboerderij, de enige in Groenlo en verre omgeving en een rijksmonument. Hoewel de toog uit 1623 afkomstig is uit een ander pand, is het geheel een zeer fraai en historisch belangwekkend gebouw. En is de boerderij een deel van de identiteit van de stad en zijn bewoners.

In het museum kunt u onder andere een ‘mooie kamer’ zien, een woonkeuken met bedstee, een grote schouw, een weefkamer met 17-eeuws weefgetouw en diverse oude boerenwerktuigen en gereedschappen.

De Stichting Stadsboerderij Grolle organiseert rondleidingen, exposities en andere activiteiten in het historische gebouw. Daardoor is de Stadsboerderij een levend onderdeel van het culturele palet van de oude stad Groenlo.
In de potstal is een theeschenkerij ingericht, hier kunt u genieten van een heerlijk kopje koffie of thee, eventueel in combinatie met een heerlijk extraatje.

Expositieruimte
Op de zolder is een speciale expositieruimte ingericht. Hier worden exposities gehouden, die in het teken staan van een bepaalde jaarlijkse festiviteit of verband houden met Groenlo. Ook worden er op een groot beeldscherm films en/of foto’s getoond die betrekking hebben op de lopende tentoonstelling of anderszins met Groenlo te maken hebben.
Tevens vindt u hier onze leeshoek met boeken en andere uitgaven over het wel en wee van Groenlo nu en weleer, o.a. uitgaven van de Geldersche Bode en de Oudheidkundige Vereniging Groenlo.
Wilt u zelf of uw vereniging/stichting een expositie, presentatie of lezing houden, dan bestaat hiertoe ook de mogelijkheid.
Voor een klein bedrag is deze ruimte te huur. Voor vragen of inlichtingen kunt u contact opnemen met ons.

Museum
De begane grond van de stadsboerderij is ingericht als museum. Het geheel is ingericht en aangekleed zoals het in 19e eeuw was. U vindt hier o.a. onze “beste kamer”, een slaapkamer, het washok, de woon-/leefkeuken en de weefkamer, met een antiek weefgetouw uit 1670. In de tuin achter de boerderij zijn een groente- en kruidentuin aangelegd. Op zolder staan vitrines, met o.a. eigen collectie en knipmutsen.

Koffie- en theeschenkerij
In de oude potstal is onze koffie- en theeschenkerij ingericht. Hier kunt u onder het genot van een kop koffie of thee, of eventueel een frisdrankje, met een lekkere lokale lekkernij, nagenieten van al het moois dat de stadsboerderij biedt. Ook bestaat de mogelijkheid om in het winkeltje uiteenlopende artikelen te kopen, waaronder diverse streekproducten.

Bij de entreeprijs van de stadsboerderij is een kopje koffie, thee of fris inbegrepen. Er bestaat ook de mogelijkheid om bij de koffie of thee een extraatje te bestellen.

Ook particulieren, bedrijven, instellingen, stichtingen en verenigingen kunnen een expositie, presentatie of lezing houden. Voor een klein bedrag is onze expositieruimte te huur. Voor vragen en/of inlichtingen kunt u contact opnemen via: 0544-468729 of info@stadsboerderijgrolle.nl.

Openingstijden:
De stadsboerderij is geopend van:
1 april t/m 31 oktober op dinsdag t/m zaterdag 10.30 uur tot 16.30 uur
1 nov t/m 31 maart op dinsdag t/m zaterdag van 13.00 uur tot 16.30 uur.
Groepen kunnen ook op aanvraag en buiten de openingstijden terecht.

De entreeprijs is inclusief een kopje, koffie, thee of fris. Tip: bestel ook de lokale lekkernij ‘kontenklopper’!

Graag tot ziens!