Spektakelweekend Mariënvelde

Spektakelweekend Mariënvelde

Zaterdag 17 augustus en zondag 18 augustus is het Spektakelweekend. Wi-j goat veur de 27 e kere knapp’n met dat grei. Er is veel spektakel tijdens het weekend te bewonderen. Zo is er overdag een divers programma met autorodeo, bangers, NK combine race, motorcross en alebussenrace. ’s Avonds in de tent is er volop vermaak onder de muzikale klanken van: The Dudes of Hengel, Daredevils en The Green Monkeys.
Natuurlijk hebben we ook genoeg vermaak voor de kinderen. Onder begeleiding van crowdfunding Mariënvelde zijn er gratis kindervermakelijkheden, zoals auto’s verven, skelterbaan, zandbak, schminken, tattoos een kindersaloon met ranja en een luchtkussen.

Zaterdagmiddag beginnen we met de keuring van de rodeoauto’s en driewielercross. Vele crossauto’s zullen deze middag verscheidende manches rijden op de racebaan om uit te maken wie de beste autorodeo rijder wordt. Dit jaar is de speciale driewielercross nieuw. Deze durfvals betreden onze zand racebaan met hun auto’s wat voor extra spektakel zal zorgen. Wanneer de stofwolken zijn opgetrokken, zal in de grote feesttent het “Dors(t)feest” van start gaan.

Zondagochtend start het programma met de remmentest van de combines en de keuring van de banger auto’s. Op de racebaan zullen allereerst de bangers gaan strijden. Normaal halen deze autocoureurs duizelingwekkende toeren uit op het asfalt, maar in Mariënvelde zullen ze voor de uitzondering op de racebaan hun kunnen laten zien. En het is bij hen niet de bedoeling netjes achter elkaar te rijden. Het tegendeel, ze doen er alles aan om de ander de baan uit te drukken. Deze coureurs zijn hun No-claim al lang kwijt en van een deukje extra worden ze niet anders van. Als laatste rijden ze de Destructionderby, waarbij de uiteindelijke winnaar de laatste is, die nog rondrijd. Tijdens het baanvlakken zullen de motorcrossers van de MCM ook hun stuurmanskunsten kunnen laten zien.

Afwisselend is het tijd voor de combinerace. In plaats van graan dorsen zullen deze logge landbouwmachines een grasbaan voor de kiezen krijgen en er alles aan doen om zo snel mogelijk het crossterrein  af te raggen en als eerste de zwart-wit geblokte vlag te zien zwaaien. En dat is niet altijd even gemakkelijk, door de achterwielbesturing. Er zijn hier 3 klassen. Allereerst de standaardklasse. Hierbij is het verplicht dat de aandrijving via de v-snaar gebeurd, zoals het ook standaard is. Verder mag er een andere motor in, maar door de V-snaar is veel vermogen niet de beste optie. Deze machines tikken de 80 km/uur al aan, wat je aan deze grote machines er niet van af ziet. De tweede klasse is de vrije klasse die, zoals de naam al doet vermoeden, vrij is van motorkeuze en aandrijving. Deze vaak rondom geveerde machines met brullende V-6, 8 of zelfs V-10 benzine en dieselmotoren, staan garant voor snelheid en sensatie, mede door de achterwielbesturing. Er worden topsnelheden van meer dan 100 km/uur gehaald en door de steeds smaller wordende baan zal er het nodige beukwerk er aan te pas komen. En dan de special klasse. In deze klasse rijden allemaal identieke combines rond en mogen ze wat meer contact onderling hebben, waardoor het een sensatie is, om te bekijken. Wanneer de mannen klaar zijn, zullen de vrouwen het nog dunnetjes over doen in de damesklasse.

Meer info op www.spektakelweekend.nl 

In de buurt