Unieke draaiorgelconcerten

Unieke draaiorgelconcerten

In de maanden november en december kun je in de STAGATHA-kerk in Harreveld komen luisteren naar draaiorgelmuziek. Er worden een achttal draaiorgelconcerten gegeven door Theo Baumann, onderhoudsvrijwilliger van het Harreveldse kerkorgel. Per middag is er een bepaald thema en krijgen belangstellenden twee keer de gelegenheid van het concert te komen genieten.

Theo is al vanaf dat hij een jonge jongen was en in Lichtenvoorde woonde gefascineerd door orgelmuziek en draaiorgelmuziek. Hij kwam er mee in aanraking na een bezoekje van zijn school aan de St. Bonifatiuskerk. Hij vond het er prachtig en was geboeid door het kerkgebouw als monument. Dat ze als schoolkinderen een kijkje bij de gewelven mochten nemen vergeet hij nooit meer! Maar ook de kunst en de orgelmuziek trokken zijn aandacht. Zijn passie voor deze bijzondere vorm van muziekkunst heeft Theo er enkele jaren geleden toe bewogen om een eigen draaiorgel aan te schaffen en anderen te laten genieten van de prachtige draaiorgelmuziek.

Vakmanschap
Een draaiorgel is een bezienswaardigheid op zich en materieel cultureel erfgoed. Bij de draaiorgelmuziek draait het om vakmanschap en om traditie en immaterieel cultureel erfgoed. Het mechanisme van een draaiorgel vraagt om goed onderhoud en draaien. Door op een goede wijze aan het orgelwiel te draaien zorg je ervoor dat de blaasbalg een constante hoeveelheid lucht door een netwerk van slangetjes pompt. Zo worden kleine en grotere fluiten van lucht voorzien. Om ervoor te zorgen dat dit op het juiste moment bij de juiste fluit gebeurt maak je gebruik van een draaiorgelboek. Dit is een lang stuk opgeklapt karton waar gaatjes in zijn gemaakt. Tegenwoordig worden veel draaiorgels elektronisch aangestuurd. Ook het orgel van Theo heeft een elektronische aansturing.

Stichting STAGHATHA vindt het fantastisch dat Theo de komende zaterdagen voor publiek wil spelen. “Stap gerust het kerkgebouw van Harreveld binnen en laat je betoveren door de charme van het draaiorgel en de draaiorgelmuziek en natuurlijk door de verhalen die Theo erover kan vertellen. Een draaiorgelconcert in een kerk is met recht uniek te noemen!”, zo laat de organisatie weten.

𝗭𝗮𝘁𝗲𝗿𝗱𝗮𝗴 𝟬𝟰 𝗻𝗼𝘃𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿 𝟮𝟬𝟮𝟯
15.00 – 15.30 Thema: Beroemde walsen en marsen
15.40 – 16.10 Thema: Beroemde walsen en marsen

𝗭𝗮𝘁𝗲𝗿𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟭 𝗻𝗼𝘃𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿 𝟮𝟬𝟮𝟯
15.00 – 15.30 Thema: Top 2000 nummers
15.40 – 16.10 Thema: Top 2000 nummers

𝗭𝗮𝘁𝗲𝗿𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟴 𝗻𝗼𝘃𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿 𝟮𝟬𝟮𝟯
15.00 – 15.30 Thema: Klassieke en kerkmuziek
15.40 – 16.10 Thema: Klassieke en kerkmuziek

𝗭𝗮𝘁𝗲𝗿𝗱𝗮𝗴 𝟬𝟮 𝗱𝗲𝗰𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿 𝟮𝟬𝟮𝟯
15.00 – 15.30 Thema: Herkenbare Nederlandse muziek
15.40 – 16.10 Thema: Herkenbare Nederlandse muziek

Tot ziens op de draaiorgelconcerten!
De toegang is gratis.
Een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud van het kerkgebouw wordt op prijs gesteld.

In de buurt