Historisch Museum de Scheper

Museum de Scheper is het historisch museum van Eibergen en omgeving. Het noordoosten van de Achterhoek heeft een grote geologische, archeologische en historische rijkdom. Amateurarcheoloog en -historicus Herman Schepers heeft vanaf de Tweede Wereldoorlog veel verzameld en ook goed gedocumenteerd, resulterend in het geregistreerde Museum de Scheper. Het is gevestigd in een statige villa en een authentieke boerderij naast elkaar en is daarmee een uniek museum in Nederland. Op het plein tussen de villa en boerderij de Vuurrever staat een replica van een kapschuur met daarin een smidse en een timmerwerkplaats. Het vertelt de Eibergse en Berkellandse geschiedenis, vanaf de oertijd tot de moderne tijd, een verhaal over het landschap, de mens en een Nederlandse gemeente, met opkomst, neergang en alle veranderingen daartussen die het verloop der eeuwen meebrengt. Bijzonder is ook de regionale literaire collectie met onder meer het werk van de dichters Willem Sluiter en A.C.W. Staring, zijn zoon de geoloog W.C.H. Staring en de bekende Eibergse schrijver Menno ter Braak.

De gemoedelijke sfeer wordt in stand gehouden door meer dan zestig vrijwilligers, die er genoegen in scheppen de collectie goed te onderhouden, goed uit de verf te laten komen en u van dienst te zijn met koffie, informatie en gezelligheid. Op het pleintje voor de ingang kunt u in de zomer op ons buitenterras heerlijk genieten van koffie/thee/fris. Voor een prettig gesprek of gewoon een “bakkie doen”, staat onze keukentafel voor u klaar. Ook een prima plek voor workshops en lezingen. Een groot scherm kan dienst doen ter ondersteuning.

Museum de Scheper is opgenomen in het Nationaal Museumregister, wat getuigt van professionaliteit en inbedding in de museumwereld. Het museum is goed toegankelijk, niet alleen voor valide volwassenen, maar ook voor mensen met een beperking en voor kinderen. In de nabije omgeving is ruime parkeergelegenheid.

Museum de Scheper biedt ook uitgebreide internet faciliteiten. Informeer eens naar de vele mogelijkheden. Voor grote groepen hebben wij speciale arrangementen. Natuurlijk kunt u gebruikmaken van uw museumkaart.

Er zijn samenwerkingsverbanden met de Historische Kring Eibergen, de Berkelschippers, de molenaars, de Oude Mattheus en andere culturele instellingen. Ook eetgelegenheid of catering kan vlot geregeld worden, net als het huren van fietsen of een boodschapje vóór sluitingstijd.

Nieuw in 2022

Gehele vernieuwing van de afdeling geologie en prehistorische archeologie met allerlei hightech snufjes, zoals tijdmachine, Scheperlab, QR codes, aanraakschermen etc.

De afdeling prehistorische archeologie wordt 9 juli feestelijk geopend.

Exposities – Lezingen – Activiteiten 2022-2023

EXPOSITIES

  • 13 juli t/m 26 november 2022 grafheuvels
  • 1maart t/m 29 oktober Willem Sluiter in het Rampjaar
  • 2023: 4 januari t/m 29 april 2023 Rekkense inrichting
  • 2023: 2 juni t/m 30 september 2023 Eibergse kunstenaars

LEZINGEN

  • Lezing  Willem Sluiter 19 oktober
  •  2023 : Lezing Rekkense inrichting 11 januari en 15 maart 2023

ACTIVITEITEN

  • Toneelstuk Vlucht van Willem Sluiter 22 oktober
  • Themadagen Grafheuvelexpositie, arrangement 3 september en 24 september met o.a. koken, fietsen, museumbezoek, drankje.
  • 2023: reünie Rekkense inrichting op 21 januari en 25 maart 2023
  • 7 mei, 18 juni = vervallen, 2 juli, 6 augustus,3 september, 24 september, 22 oktober, 12 november demonstraties  “kaarden, spinnen, weven”

Collectie

De collectie van Museum de Scheper bestaat uit meer dan 30.000 objecten, is zeer divers en van alle tijden. We hebben fossielen uit de tijd dat de Achterhoek nog aan zee lag tot en met overblijfselen van de bloeiende industrie in Eibergen. Daarnaast hebben we van alles uit het vroegere dagelijkse leven op het platteland en in het dorp, plus een uitgebreid archief. Regelmatig zullen we met wisselexposities het mooiste uit ons archief tentoonstellen.

Toegangsprijzen
t/m 12 jaargratis
13 t/m 18 jaar2,50
volwassenen5,00
Groepen > 10 pers.4,00
Museumkaart & donateursgratis
Rondleiding museum15,00*

Het museum is geopend van woensdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. De etages zijn ook per lift bereikbaar. Andere bezoekdagen bij groepen op aanvraag

Honden en andere huisdieren

In het museum zijn honden en andere huisdieren  niet toegestaan (behoudens hulphonden)

Website

www.museumdescheper.nl

Tevens heeft museum de Scheper een eigen Youtube kanaal en een facebook pagina.