Stadsmuseum Groenlo

Stadsmuseum Groenlo

Als u geïnteresseerd bent in de rijke historie van Groenlo (Grol) tijdens de Tachtigjarige Oorlog is dit de plaats om daarvan het één en ander te weten te komen.

Veel waardevol bezit heeft de stad Grol tijdens en na de Tachtigjarige Oorlog verloren. Gelukkig is er ook het één en ander bewaard gebleven dat ons doet herinneren aan een veelbewogen tijd. Het museum heeft onder andere een collectie authentieke wapens uit de Tachtigjarige Oorlog. Met behulp van beeldmateriaal wordt een goede indruk gegeven van het gebeurde in die tijd. Buiten het museum wordt dat beeld gecompleteerd door in de stad opgestelde kanonnen waarvan het kanon op het Mussenbergbolwerk nog in het beleg van 1627 dienst heeft gedaan.

In de zestiende eeuw ontbrandde in het keizerrijk van Karel V een machtsstrijd waarbij de godsdienst een belangrijke rol speelde. In de Nederlanden was er een strijd tussen de katholieke Spaanse koning en protestantse opstandelingen onder leiding van de Oranjes. In Duitsland streden de katholieke opvolgers van Karel V tegen de protestantse koningen en edelen en deze oorlog staat bekend onder de Dertigjarige oorlog.

Het Stadsmuseum geeft een beeld van die strijd, van de belegeringen, het treurige leven van de burgers, van de soldaten die uit heel Europa kwamen en als huurlingen de gevechten aangingen. Een oorlog die begon in 1568 en gelijktijdig met de Dertigjarige Oorlog eindigde in 1648 met de vrede van Münster.

Naast de Tachtigjarige Oorlog toont het museum facetten van industriële en culturele geschiedenis van Groenlo als vestingstad.
U vindt er onder andere de volgende exposities:
– bodemvondsten uit de prehistorie
– een religiekamer
– circumvallatielinie-kamer
– een verzameling 19e eeuwse wapens
– een Grolse stijlkamer van rond 1900
– een verzameling oude kaarten, prenten, foto’s

Prijzen:
Kinderen t/m 12 jaar: € 3,00
Vanaf 13 jaar: € 6,-
Prijzen zijn inclusief een consumptie: koffie, thee of frisdrank

Elke zaterdag verzorgen gidsen van het Stadsmuseum rondleidingen door de kerkers onder het Stadhuis.

De prijs per volwassene bedraagt daarvoor € 4,00, voor een kind wordt € 2,00 berekend.

Geopend:
Maandag t/m zaterdag van 12.00 tot 16.30 uur en op afspraak (kassa sluit om 16.00 uur).
Gesloten: Kerstmis (24/25/26 december), Oud & Nieuw (31 december/1 januari), Hemelvaartsdag, 2e Paasdag, Carnaval, Koningsdag (27 april).

Museumkaarten worden geaccepteerd en zijn ook inclusief één consumptie.

Voor grote groepen is het mogelijk om groepskorting te krijgen. Voor informatie kunt u ons mailen of bellen!